Hoofdmenu

U bent hier

19.14 Buitenspel bij deelname aan de lineout

Primary tabs

(a) Voordat de bal geraakt is door een speler of de grond. Een speler mag de ingooilijn niet overschrijden. Een speler is buitenspel als, voordat de bal een speler of de grond raakt, die speler de ingooilijn overschrijdt. Tenzij dit gebeurt als de speler springt voor de bal. De speler moet springen van zijn/haar kant van de ingooilijn.

Straf: Strafschop op de 15-meter lijn

(b) Als een speler springt en de ingooilijn overschrijdt maar de bal niet vangt, wordt die speler niet gestraft, op voorwaarde dat de speler zonder vertraging on-side gaat.

Spelers die springen voor de bal mogen een stap in iedere richting maken op voorwaarde dat zij niet de ingooilijn overschrijden.

Straf: Strafschop op de 15-meter lijn

(c) Nadat de bal is geraakt door een speler of de grond. Een speler die de bal niet draagt is buitenspel, als, nadat de bal is geraakt door een speler of de grond, die speler stapt vóór de bal, tenzij die een tegenstander tackelt (of dit probeert). Iedere poging om te tackelen moet starten aan die spelers kant van de bal.

Straf: Strafschop op de 15-meter lijn

(d) De scheidsrechter moet iedere speler bestraffen die, opzettelijk of niet, zich in een buitenspel positie beweegt zonder te proberen om balbezit te krijgen of een tegenstander te tackelen.

Straf: Strafschop op de 15-meter lijn

(e) Geen speler van ieder team die deelneemt aan de lineout mag deze verlaten totdat de lineout is geëindigd.

Straf: Strafschop op de 15-meter lijn

(f) Lange inworp. Als een speler die de inworp neemt, de bal ingooit voorbij de 15-meter lijn, mag een speler die deelneemt aan de lineout voorbij de 15-meter lijn rennen, zodra de bal de handen van de speler die de inworp neemt verlaat. Als dit gebeurt, mag ook een tegenstander voorbij de 15-meter lijn rennen. Als een speler voorbij de 15-meter lijn rent om een lange inworp te nemen, en de bal is niet voorbij de 15- meter lijn, is deze speler buitenspel en moet de speler hiervoor gestraft worden.

Straf: Strafschop op de 15-meter lijn

(g) Ruck en maul vanuit een lineout. Wanneer er een ruck of maul ontstaat in een lineout, is de buitenspellijn voor een speler die deelneemt in de lineout niet langer door de bal. De buitenspellijn is nu de achterste voet van die speler zijn/haar team in de ruck of maul.

(h) De lineout eindigt wanneer de ruck of maul de ingooilijn verlaat. Om dit te laten gebeuren, moeten alle voeten van de spelers in de ruck of maul de ingooilijn hebben verlaten.

(i) Een speler die deelneemt aan de lineout, moet, óf deelnemen aan de ruck of maul, óf zich terugtrekken tot de buitenspellijn en hier blijven. Anders is deze speler buitenspel.

Straf: Strafschop op de 15-meter lijn

(j) De rest van de spelregels van een ruck of maul worden toegepast. Een speler mag niet deelnemen aan de ruck of maul vanaf de kant van de tegenstander.

Straf: Strafschop

(k) Spelers mogen niet gaan deelnemen voor de buitenspellijn. Doen zij dit wel, dan zijn ze buitenspel.

Straf: Strafschop op de 15-meter lijn