Hoofdmenu

U bent hier

20.12 Buitenspel bij een scrum

Primary tabs

(a) Wanneer een scrum is gevormd, moet de scrumhalf, die niet de inworp neemt, een positie innemen aan dezelfde kant van de scrum als de ingooiende scrumhalf of achter de buitenspellijn aangewezen voor andere spelers.

(b) Buitenspel voor scrum-halfs. Wanneer een team de bal heeft gewonnen in een scrum, is de scrumhalf van dat team buitenspel als beide voeten voor de bal zijn wanneer de bal nog in de scrum is. Als de scrumhalf maar één voet voor de bal heeft, is de scrumhalf niet buitenspel.

Straf: Strafschop

(c) Indien een team de bal heeft gewonnen in een scrum, is de scrumhalf van de tegenstander buitenspel indien hij/zij met een van beide voeten voorbij de bal stapt, terwijl de bal nog in de scrum is. De scrum-half mag niet in de ruimte staan tussen de flanker en de nummer 8 als hij de bal in de scrum aan het volgen is.

Straf: Strafschop

(d) De scrumhalf wiens team niet het balbezit wint, mag niet naar de andere zijde van de scrum bewegen en de buitenspellijn overstappen. Voor die scrumhalf loopt de buitenspellijn door de achterste voet van die speler zijn/haar team in de scrum.

Straf: Strafschop

(e) De scrumhalf wiens team geen balbezit wint, mag niet van de scrum weg bewegen en dan voor de buitenspellijn blijven. Voor die scrumhalf loopt de buitenspellijn door de achterste voet van die speler zijn/haar team in de scrum.

Straf: Strafschop

(f) Iedere speler mag scrumhalf zijn, maar een team kan maar één scrumhalf bij elke scrum hebben.

Straf: Strafschop op de buitenspellijn

(g) Buitenspel voor spelers niet in de scrum. Spelers die niet in de scrum zijn met uitzondering van de scrumhalf, zijn buitenspel als zij voor de buitenspellijn blijven of de buitenspellijn overstappen, wat een lijn parallel aan de doellijnen is en 5 meter achter de achterste voet van een speler van elk team in een scrum is.

Straf: Strafschop op de buitenspellijn

(h) Als de achterste voet van een team op of achter dat team zijn doellijn is, is de buitenspellijn voor scrumhalfs en niet-deelnemers de doellijn.

(i) Getreuzel. Wanneer een scrum wordt gevormd, moeten spelers die niet deelnemen zich naar hun buitenspellijn zonder vertraging terugtrekken. Als zij dat niet doen, zijn zij aan het treuzelen. Treuzelaars moeten worden gestraft.

Straf: Strafschop op de buitenspellijn