Hoofdmenu

U bent hier

Posities

Primary tabs

Rugbyregels.nl:
Onderstaande tekst maakt geen onderdeel uit van de wetten, maar is door ons toegevoegd als extra informatie over de verschillende posities in het veld.

Overzicht

Op elk moment zijn er maximaal 15 spelers van elk team op het rugby veld. De spelers posities aan het begin van het spel worden herkenbaar gemaakt door het nummer op hun rug, 1 t/m 15. De posities worden verdeeld in 2 hoofd-categorieën, namelijk de voorwaartsen (nummers 1 t/m 8) en de backs (nummers 9 t/m 15). In internationale wedstrijden, zijn er 8 wissels die een team-lid op het veld kunnen vervangen. De wissels, genummerd 16 t/m 23, kunnen de positie innemen van de speler voor wie ze op het veld komen, maar ook kunnen de posities op het veld gewijzigd worden, om ruimte te maken voor de nieuwe speler. Normaal gesproken zullen wisselspelers nummers hebben die overeen komen met de positie waarvoor ze bedoelt zijn. Hierbij zijn dan nummers 16 t/m 20 wissels voor voorwaartsen en nummers 21 t/m 23 wissels voor de backs (afhankelijk van de indeling van de reserve spelers). Er zijn geen persoonlijke nummers en een veelzijdige speler kan dus een ander nummer hebben van wedstrijd tot wedstrijd. Spelers kunnen ook gedurende de wedstrijd van positie wisselen, zolang de spelregels maar worden gevolgd. Vaak voorkomende voorbeelden zijn de fly-half die de full-backs positie speelt in de verdediging of een prop die de hookers plaats overneemt bij de line-out.

Posities van spelers op het veld.

Verschillende posities op het veld hebben bepaalde vaardigheden nodig. Dit zorgt er meestal voor dat spelers zich specialiseren in een beperkt aantal posities. Elke positie heeft bepaalde rollen te spelen op het veld, alhoewel de meeste meer tot stand zijn gekomen door de geschiedenis dan door de spelregels. Gedurende het spel mogen de spelers zich overal op het veld bevinden zolang ze zich maar niet buiten spel bevinden. Het is gedurende de "set pieces", de scrum en de line-out, dat de posities worden geacht ingenomen te worden.

Voor elke positie hebben wij een beschrijving opgenomen van de gebruikelijke taken van die betreffende positie. Deze kan u vinden door in de tekst te klikken de naam van de positie.

Bij de line-out moeten minimaal twee spelers van elk team op 5 meter van de zijnlijn staan waar de bal over de lijn ging. Zij vormen twee rechte lijnen naast elkaar en een speler van het team dat mag ingooien gooit de bal tussen deze lijnen. Een speler van elk team staat 2 meter achter de lijn van zijn team. Daarnaast moet het team dat niet ingooit nog een speler hebben staan op 2 meter van de speler die ingooit. De rest van de teams mogen niet meedoen in de line-out en staan op 10 meter van de line-out lijnen. Hoewel iedereen deel kan nemen in de line-out wordt deze normaal gesproken geformeerd door de voorwaartsen. De gebruikelijke situatie is dat de hooker de bal ingooit en mikt op de locks die door de props in de lucht getilt worden. De scrum-half staat meestal vlak achter de lijn om de bal te ontvangen als de voorwaartsen de bal gewonnen hebben.

 

de relatieve posities zien van de voorwaartsen in de scrumHet diagram hiernaast laat de relatieve posities zien van de voorwaartsen in de scrum.

Elk team moet 8 spelers in de scrum hebben, tenzij zij om welke reden dan ook geen 15 man in het veld kunnen brengen. Gespecialiseerde front-row spelers (de hooker en de props) moeten onderdeel van de scrum zijn, vanwege veiligheidsreden en worden gedicteerd door de spelregels. Als deze gespecialiseerde spelers niet aanwezig zijn, moeten de scrum zonder gewicht oftewel onbetwist worden gespeeld. In geval dat een front-row speler met een gele (10 minuten tijdstraf) of rode (definitief verwijderd uit de wedstrijd) kaart van het veld verwijderd werd, is een tijdelijk wissel voor een andere speler verplicht om voldoende gespecialiseerde spelers in de scrum te hebben. Als een team niet in staat is om 8 spelers in de scrum te plaatsen, laat het meestal de flankers of de nummer 8 vallen. Ten alle tijden moeten de props, hooker en locks aangehouden worden. De props (nummers 1 en 3) binden aan weerszijden van de hooker (nummer 2) om de front-row van de scrum te vormen. De twee locks (nummers 4 en 5) binden op elkaar en op de props met de hoofden tussen de props en de hooker. De flankers (nummers 6 en 7) binden aan de zijkanten van de scrum. De nummer acht duwt op de beide locks of op een lock en een flanker. Wanneer de beide teams hun helft van de scrum geformeerd hebben, worden de twee front-rows bij elkaar gebracht op commando van de scheidsrechter. De scrum-half brengt de bal in het midden van de scrum in en haalt hem op bij de voeten van zijn nummer acht als de bal gewonnen wordt. De rest van het team moet minstens 5 meter achter de scrum blijven.

 

Voorwaartsen

Front row
        Hooker (nr 2)
        Prop (nr 1 en nr 3)

Second row
        Lock (nr 4 en nr 5)

Back row
        Flanker (nr 6 en nr 7)
        Nummer acht (nr 8)

Backs

Half-backs
        Scrum-half (nr 9)
        Fly-half (nr 10)

Driekwarters
        Centre (nr 12 (inside) en nr 13 (outside))
        Wing (nr 11 en nr 14)

        Full-back (nr 15)