Hoofdmenu

U bent hier

Scrumtips voor scheidsrechters, speler en coaches (geen onderdeel van de wetten)

Primary tabs

Tot aan seizoen 2011-2012 was de sequence voor een scrum " crouch , touch , pause , engage ".

In seizoen 2012-2013 heeft " set " de laatste twee fases (pause en engage) vervangen om de twee front-rows samen te laten komen.

" Set " is daarom de derde en laatste fase in het opzetten van een scrum. De scheidsrechter zal met dit verzoek (set moet niet als een commando gezien worden) aangeven dat de twee front-rows samen mogen komen. Let op: Dit is niet het signaal om de bal onder de scrum te zetten! De scheidsrechter zal eerst controleren of de scrum stil en stabiel staat: Er mag nog niet geduwd worden! Pas op een non-verbaal signaal van de ref mag de scrum-half de bal onder de scrum brengen en mag er geduwd worden.

In seizoen 2013-2014 is er wederom een wijziging in deze sequence gekomen in de wereldwijde scrum test. " Touch " is vervangen door " bind ".

Bij dit verzoek dienen de twee front-rows aan elkaar te binden, maar nog niet in te komen. Dit laatste gebeurt nog steeds op de " set ". Het gevolg is wel dat de eerste rijen dus dichter op elkaar moeten staan omdat deze echt moet binden in plaats van alleen de schouder van de tegenstander aanraken.

De correcte scrum-sequence bestaat dus nu uit:

" Crouch , Bind , Set ", waarna de scheidsrechter een non-verbaal signaal geeft aan de scrum-half om de bal onder de scrum te zetten.

In de menu-opties onder deze scrumtips kunt u tips vinden voor scheidsrechter, maar ook voor spelers en coaches om de scrum zo goed en veilig mogelijk uit te voeren.

Tips Crouch
Tips Bind
Tips Set