Hoofdmenu

U bent hier

22.17 Wangedrag of oneerlijk spel in het doelgebied

Primary tabs

(a) Obstructie door het aanvallende team. Wanneer een speler aanvalt of opzettelijk een tegenstander hindert in het doelgebied, die zojuist de bal heeft gekickt, dan mag het team van de tegenstander kiezen om een strafschop te nemen in het speelveld of 5 meter van de doellijn tegenover de plek van de overtreding, of waar de bal is geland.
Als zij voor de tweede optie kiezen en de bal landt uit of dichtbij de zijlijn, is de mark voor de strafschop 15 meter van de zijlijn, tegenover de plek waar de bal uitging of landde. Een try wordt afgekeurd en een strafschop wordt toegekend als een try waarschijnlijk niet gescoord zou zijn vanwege gemeen spel van het aanvallende team.

(b) Gemeen spel door het verdedigende team. De scheidsrechter kent een penalty-try toe als een try waarschijnlijk gescoord zou worden maar vanwege gemeen spel van het verdedigende team is dit niet gebeurd.
De scheidsrechter kent een penalty-try toe, als een try waarschijnlijk gescoord zou worden in een betere posite maar dit niet gebeurt vanwege gemeen spel van het verdedigende team. Een penalty-try wordt toegekend tussen de doelpalen.
Het verdedigende team mag de conversie kick na een penalty-try aanvallen. Een speler die voorkomt dat een try wordt gescoord door gemeen spel moet gewaarschuwd worden en tijdelijk uitgesloten of uit het veld gezonden worden.

(c) Overig gemeen spel. Indien een speler ander gemeen spel in het doelgebied begaat terwijl de bal uit het spel is, wordt een strafschop toegekend op de plek waar het spel anders hervat zou zijn.

Straf: Strafschop