Hoofdmenu

U bent hier

22.4 Overige manieren om een try te scoren

Primary tabs

(a) Gedrukt op de doellijn. De doellijn is onderdeel van het doelgebied. Als een aanvallende speler als eerste de bal drukt op een tegenstander zijn doellijn, is er een try gescoord.

(b) Gedrukt tegen een doelpaal. De doelpalen en de paalbescherming er omheen zijn onderdeel van de doellijn, wat onderdeel is van het doelgebied. Als een aanvallende speler als eerste de bal op de grond drukt tegen een doelpaal of paalbescherming, is er een try gescoord.

(c) Pushover-try. Een scrum of ruck kan niet plaats vinden in het doelgebied. Als een scrum ofruck in het doelgebied geduwd wordt, mag een aanvallende speler de bal drukken op het moment dat de bal de doellijn bereikt of overschrijdt en is er een try gescoord.

(d) Momentum-try. Als een aanvallende speler met de bal getackeld wordt kort voor de doellijn maar de vaart van de speler brengt de speler in een ononderbroken beweging over de grond in de tegenstander zijn doelgebied en de speler is als eerste om de bal te drukken, is er een try gescoord.

(e) Getackeld dichtbij de doellijn. Als een speler is getackeld dichtbij de tegenstander zijn doellijn zodat deze speler onmiddellijk zich kan uitstrekken en de bal op of over de doellijn drukken, is er een try gescoord.

(f) In deze situatie, verdedigende spelers die op hun voeten staan mogen legaal de try voorkomen door de bal uit de getackelde speler zijn/haar handen of armen te trekken, maar mogen de bal niet kicken.

(g) Speler is uit of uit in het doelgebied. Als een aanvallende speler uit is of uit in het doelgebied is, kan de speler een try scoren door de bal te drukken in de tegenstanders doelgebied op voorwaarde dat de speler de bal niet draagt.

(h) Penalty-try. Een penalty-try wordt toegekend als een try waarschijnlijk gescoord zou worden maar wegens gemeen spel door het verdedigende team gebeurt dit niet.

(i) Een penalty-try wordt toegekend tussen de doelpalen. Het verdedigende team mag de conversie kick na een penalty-try aanvallen.