Hoofdmenu

U bent hier

Beach-rugby Cubs, Junioren, colts

Primary tabs

Laatste aanpassing: 01-09-2018

Voor het Beach rugby gelden voor de Cubs, Junioren en Colts de 15-a-side regels, met uitzondering van de onderstaande regels:

Algemene regels
Een team betsaat uit 10 spelers: 7 spelers in het veld en 3 reserves
Het veld moet van los zand zijn en omlijnd worden door een duidelijk zichtbare lijn
de afmetingen van het veld is 60 x 35 meter, lengte is inclusief try-gebieden van beide helften (5 meter).
Er worden geen palen gebruikt.
Het trygebied kan eventueel worden opgedeeld in vakken die dan een verschillende puntenwaardering krijgen. (middelst 3 punten, 2 daarnaast 2 punten en de twee buitenste vakken 1 punt.) Indien 1 trygebied dan is een try 5 punten.
Vanwege het puntenwaarderingsysteem en het ontbreken van palen, volgt er geen conversie op een try.
Bal-formaat is 4
De kick-off van de wedstrijd is voor het team dat de toss wint. De kick-off vindt plaats d.m.v. een placekick.
De kick-off van de 2e helft is voor het andere team, ook d.m.v. een placekick.
De kick-off na een score wordt genomen door het team dat de try tegen kreeg en een speler doet dit op dezelfde manier zoals een penaltykick genomen wordt. Uit de handen op de voet (niet op de knie) en weer vangen waarna hij mag passen of aanvallen.
KICKEN: Het is niet toegestaan om te kicken voor terreinwinst. Ook is het niet mogelijk om ‘in touch’ te kicken, d.w.z. onder druk de bal uitschoppen (in 15-a-side vanuit de ‘22’). De straf hiervoor is een freekick (die niet gekickt mag worden).
SCRUM: Er wordt een driemanscrum geformeerd, waarbij de scrum-half van het team, dat de bal niet in de scrum brengt, achter de off-side lijn van zijn eigen scrum moet blijven.
LINEOUT: De line-out mag uit maximaal 2 spelers bestaan. Een derde speler gooit de bal in. De bal moet 3 meter afgelegd hebben voordat een speler de bal mag aanraken. De spelers die niet in de lineout staan, moeten een afstand in acht nemen van 5 meter. Zij mogen oplopen indien een van de spelers de bal heeft aangeraakt.
Reservespelers. Voor het wisselen van spelers wordt gebruik gemaakt van de ijshockeyregel: continu ‘door wisselen’. Een reservespeler mag het speelveld pas betreden als de speler die het veld verlaat ook daadwerkelijk het veld heeft verlaten.
SPEELTIJD: Een wedstrijd duurt in totaal 12 minuten, 6 minuten per helft. De rust is 3 minuten. Enige uitzondering is de finale die 2 x 7 minuten duurt. Als meer dan een minuut zuivere speeltijd verloren gaat aan een blessurebehandeling, wordt tijd bijgetrokken. In de eerste helft gaat dit ten koste van de rust, in de tweede helft wordt deze tijd bijgetrokken.
GELIJK SPEL IN DE KNOCK-OUTRONDES: Als een wedstrijd in een knock-outronde eindigt in een gelijkspel, wint het team dat de meeste 5-punts tries heeft gescoord. Indien dit gelijk is; de meeste 4-punts tries en als dit gelijk is de meeste 3-punts tries. Is dit ook gelijk, dan geldt het volgende: Het team dat de meeste tries scoort in een 1-tegen-1 situatie. Na de toss start de aanvaller op de middellijn, de verdediger op de try-lijn. Zodra de aanvaller begint mag de verdediger oplopen. Als de aanvaller met zijn lichaam en/of met 1 knie op de grond komt, moet de poging worden gestaakt. Als dit geen winnaar oplevert, wordt de serie doorgezet op basis van ‘sudden death’. Om en om tot een team mist waar de ander scoort.
UITRUSTING: De spelers van 1 team moeten dezelfde shirts, shorts en sokken dragen.
Schoenen zijn verboden behalve schoenen met een zeer soepele zool, zoals boks- of worstelschoenen. Ter bescherming van de voeten wordt de spelers aangeraden twee paar sokken over elkaar te dragen.

De toernooi organisatie van een Beach toernooi kan afwijken van bovenstaande en/of aangeven wat van toepassing is b.v. toegestaan aantal spelers/reserves..