Hoofdmenu

U bent hier

Herstart en Kicks

Primary tabs

Bron: Rugby Australia

Strafschop en Vrij Schop

  • Als een speler een strafschop of vrije schop snel neemt, moet de bal de handen van de speler verlaten en de schop moet op de juiste plaats genomen worden. Dit laatste betekent op of op een lijn direct achter de mark.
  • Nul tolerantie voor het weggooien van de bal of het voorkomen van het snel nemen van een strafschop of vrije schop. Als een speler van het overtredende team de bal in bezit heeft, moet hij deze op de grond leggen waar hij staat of deze aan een tegenstander geven die hem probeert te pakken.
  • Wees bedacht op spelers die een extra 10 meter proberen te krijgen door expres tegen een tegenstander aan te rennen die zich aan het terugtrekken is en niet deelneemt aan het spel. Scheidsrechters zouden in deze situatie verder moeten spelen.
  • Als een vrije schop of strafschop snel wordt genomen, verdedigende spelers die niet op 10 meter afstand staan, komen niet on-side totdat ze zich tot die 10 meter hebben terug getrokken of doordat zij, terwijl zij dich terug trekken, door een teamgenoot die wel op 10 meter stond voorbij gerend worden. Zij kunnen niet door een actie van het team dat de strafschop of vrije schop neemt on-sode gezet worden. Ook niet door 5m rennen.
  • Voor elke vrije schop of strafschop die in het doelgebied wordt gegeven, is de mark in het speelgebied, 5 meter van de doellijn.