Hoofdmenu

U bent hier

Protocol Scheidsrechters (Appendix 2 bij VWW)

Primary tabs

Protocol scheidsrechters en grensrechters

Doel van dit protocol is het tot stand brengen van eenduidige gedragslijnen en maatregelen ten aanzien van de begeleiding van scheidsrechters en grensrechters rondom wedstrijden georganiseerd door Rugby Nederland, conform het Bondsbeleid ten aanzien van een veilig rugbyklimaat.

De thuisspelende club benoemt per wedstrijd een bestuurslid/functionaris van dienst, die zorg draagt voor de ontvangst en verdere begeleiding van de scheidsrechter en grensrechters voorafgaand, tijdens en na afloop van de wedstrijd.

Specifieke taken zijn:
1. Het desgewenst zorgen voor vervoer van de scheidsrechter en/of grensrechters naar het speelterrein, indien het openbaar vervoer niet toereikend is.
2. Gastheer/vrouw zijn: Ontvangst en begeleiding regelen, waaronder zorgen voor een consumptie (drankje/consumptie) voor, in de rust van en na de wedstrijd.
3. Introductie van de scheidsrechter bij teammanagers/captains. En eventueel de aangestelde Grensrechters
4. Begeleiding naar omkleedruimte en zorgen voor veilige omstandigheden.
5. Het desgevraagd samen met de functionaris van de uitspelende vereniging mede bijhouden van het scoreverloop van de wedstrijd door de scheidsrechter.
6. Afspraken maken omtrent een vast herkenbaar punt, waar hij/zij zich bevindt tijdens de wedstrijd. Indien de scheidsrechter hem/haar daartoe verzoekt, handelend optreden tegen toeschouwers van de thuisclub wanneer deze te dicht op het speelterrein staan, zich verbaal misdragen naar de Match Officials, technisch kader en/of toeschouwers van de tegenstander, dan wel zich schuldig maken aan andere vormen van wangedrag.
7. De uitspelende club dient ook een functionaris van dienst te benoemen, die zich verantwoordelijk stelt voor eventueel handelend optreden tegen toeschouwers van de uitspelende club.