Hoofdmenu

U bent hier

Uitnodiging, ontvangst en begeleiding van scheidsrechters

Primary tabs

Scheidsrechters zijn in het rugby een belangrijk onderdeel van de wedstrijd. Niet alleen spelen zij "politie-agentje" bij het bewaken van de wetten, maar belangrijker is hun rol bij het bewaken van de veiligheid en het begeleiden / managen van het spel terwijl dit gaande is.

Om scheidsrechters te behouden en/of aan te trekken voor onze sport, is het dus van belang dat zij plezier hebben in het werk dat zij doen voor de clubs en teams. Aan de ene kant wordt dit in het veld gewaarborgd door de wetten, waarin eventuele sancties staan die een scheidsrechter kan opleggen als hij niet met respect wordt behandeld. Maar het hele proces van uitnodiging tot en met de begeleiding na de wedstrijd maakt hier ook onderdeel van uit.

Om de clubs te helpen bij het begeleiden van scheidsrechters bij wedstrijden heeft de Rugby Nederland in het Voorschrift Wedstrijd Wezen (VWW) dan ook regels gesteld waar een club aan dient te voldoen.

Bij de senioren zijn dit artikelen 12 en 13, waarbij in artikel 13 wordt verwezen naar het "Protocol Scheidsrechters"
Bij de jeugd zijn dit artikelen 11 en 12, waarbij in artikel 12 wordt verwezen naar het "Protocol Scheidsrechters"

De teksten in de beide VWW's zijn gelijk alleen de artikelnummers zijn anders.

In de onderstaande links reproduceren wij deze specifieke artikelen en het Protocol Scheidsrechters op de website en het volledige VWW senioren en het volledige VWW jeugd in PDF.

Tevens hebben wij een concept "Evaluatiekaart Ontvangst Scheidsrechters" (in PDF) gemaakt die scheidsrechters kunnen invullen en inleveren bij de club waar zij een wedstrijd gefloten hebben. Deze gaat verder dan waar het Protocol Scheidsrechters om vraagt, maar is bedoeld als een soort checklist waar zowel de club als de scheidsrechter een handvat aan kunnen hebben om de organisatie rond een wedstrijd zo plezierig als mogelijk te laten verlopen voor iedereen.

Natuurlijk houden wij ons aanbevolen voor opbouwende kritiek en suggesties om dit formulier zo bruikbaar mogelijk te maken.

VWW inzake begeleiding van scheidsrechters
Protocol Scheidsrechters (appendix 2 bij VWW)
Evaluatiekaart Ontvangst Scheidsrechters (PDF)
VWW Senioren (PDF)
VWW Jeugd (PDF)