Hoofdmenu

U bent hier

6. Wedstrijdofficials (7's)

Primary tabs

6.A Scheidsrechter

6.A.14 Extra tijd - de toss

Voordat de extra tijd start, organiseert de scheidsrechter een toss. Eén van de aanvoerders tosst een munt en de andere aanvoerder roept om te kijken wie de toss wint. De winnaar van de toss beslist of het gaat aftrappen of voor een speelhelft kiest. Als de winnaar van de toss beslist om een speelhelft te kiezen, moet de tegenstander aftrappen en vice versa.

6.B Grensrechters en assistent-scheidsrechters

6.B.8 Doelgebiedrechters

(a) Er zijn twee doelgebiedrechters voor het doelgebied in elke wedstrijd.

(b) De scheidsrechter heeft dezelfde controle over beide doelgebiedrechters als de scheidsrechter over de grensrechters heeft.

(c) Er is maar één doelgebiedrechter in elk doelgebied.

(d) Het resultaat van een kick op doel signaleren. Wanneer een conversie kick of een strafschop op doel wordt genomen, moet de doelgebiedrechter de scheidsrechter helpen door het resultaat van de kick te signaleren. Als de bal over de lat en tussen de palen gaat, heft de doelgebied rechter de vlag om een goal aan te geven.

(e) Uit signaleren. Wanneer de bal of de baldrager uit in het doelgebied is gegaan, moet de doelgebiedrechter de vlag omhoog houden.

(f) Try signaleren. De doelgebiedrechter zal de scheidsrechter assisteren in de beslissingen omtrent een touch-down en een try als er enige twijfel bestaat bij de scheidsrechter.

(g) Onsportief spel signaleren. Een competitieleider mag autoriteit geven voor de doelgebiedrechter om gemeen spel in het doelgebied te signaleren.