Hoofdmenu

U bent hier

Turven (U8 - 2011 en 2012)

Primary tabs

Laatste aanpassing: 01-09-2018

Algemeen

Spelsoort TAG rugby
Aantal spelers 6
Wissels Onbeperkt
Coach In het veld toegestaan
Veldgrootte 30 x 22 meter exclusief trygebieden van 2 meter diep
Balmaat 3
Wedstrijdduur

2x 12 minuten bij 1 wedstrijd
2x 10 minuten bij 2 wedstrijden

Maximaal 60 minuten speeltijd per dag (behoudens grote toernooien)

Scrum / Line-out Geen. Spelhervatting door middel van vrije pass.
Kicken Niet kicken
Hand-off Niet toegestaan. (Gevaarlijk spel)
Tackelen Fysiek contact is niet toegestaan.
TAG's 2 linten vastgeplakt aan een band rond de heupen aan weerszijde. De linten mogen niet door kleding of andere middelen afgeschermd worden. Een speler kan niet deelnemen aan het spel zoland de linten niet juist zijn bevestigd.
Bijzonderheden
  • Geen verschil in aantal spelers mogelijk tussen teams
  • Geen blessuretijd bijtellen
  • Bal mag in een arm gedragen worden zolang de andere arm/hand niet als hand-off wordt gebruikt of de TAG's mee worden afgeschermd
Basisregels TAG-rugby
Aanvang / herstart Altijd vrije pass
Hoe Startende speler houdt de bal in hand en tikt met zijn voet de bal aan om vervolgens aan een medespeler af te spelen. De ontvangende speler moet tenminste op 2 meter achter de startende speler staan. De ontvangende speler mag pas gaan oplopen op het moment van de pass.
Afstand Tegenstander(s) op 5 meter afstand. Tegenstander(s) mogen oplopen wanneer de bal door de speler van de aanvallende partij met zijn/haar voet is aangetikt.
Waar Op plaats van de overtreding, minimaal 2 meter van zijlijn en minimaal 5 meter van de tryline. Bij aanvang en herstart na try: midden van het veld.
Bijzonderheden De startende speler mag niet zelf met de bal gaan lopen en is verplicht eerst de bal aan een medespeler af te passen. Bij aanvang/herstart hoeft de bal bij het aantikken met voet niet even los gelaten worden.
"Tackle"

1 lint afgepakt (= TAG) => Bal verplicht passen. Bij 5 succesvolle TAGs gaat de bal naar de tegenstander.
2 linten afgepakt => bal gaat over naar de tegenstander (kan door verschillende verdedigers zijn)

De verdediger houdt het lint boven zijn hoofd en roept luid ‘tag’. De scheidrechter telt hardop het aantal tags. Verdedigers moeten één meter afstand naar achteren nemen om de baldrager de bal te laten spelen naar een medespeler. Ze mogen onder geen beding de bal uit de handen slaan van de tegenpartij of de tegenpartij ernstig hinderen om de bal te spelen. De baldrager mag niet 360 graden om zijn as draaien(rondjes maken) om de tackelaar te ontwijken.

Eenmaal getackeld, moet de baldrager zo snel mogelijk stoppen en de bal binnen 2 seconden passen naar een medespeler. Beginnelingen krijgen meer tijd.

Spelers kunnen nog 1 stap zetten om te scoren nadat ze zijn getackeld. Als ze door hun snelheid meerdere stappen hebben gezet, dan moeten ze de bal passen naar een medespeler, ook als ze dan al over de trylijn zijn.

Lint(en) moeten door de “tackelaar” terug worden gegeven aan de “getackelde” (dus niet op de grond gooien)

Na het tackelen, mogen de tackelaar als de getackelde speler niet eerder aan het spel deelnemen als dat de getackelde speler:
- De tag heeft terug gekregen van de tackelaar en;
- deze weer aan de band rondom de heup bevestigd heeft.

Pas dan mogen beide spelers weer aansluiten bij hun team en weer deelnemen aan het spel.

Off Side

Na een TAG moeten de verdedigers achter de buitenspellijn staan. De spelers die in off-side positie toch deelnemen aan het spel worden eerst gewaarschuwd. Als er herhaaldelijk sprake is van buitenspel, zal de scheidsrechter over gaan tot een vrije pass.

Scheidrechter ziet toe dat er geen verdedigers bewust blijven hangen om zo een pass van de aanvallende partij te voorkomen. De scheidsrechter kan dit kenbaar maken door te roepen “achter de bal”.

Bijzonderheden In overleg, bv bij de Guppen, kan er besloten worden om na 6 Tag’s (1 lintje er maar afgetrokken) de bal aan de andere partij te geven.
Opmerkingen Verdedigers mogen onder geen beding de bal uit de handen slaan van het aanvallende team of dat team ernstig hinderen om de bal te spelen.
Strafmaatregelen De speler die een ernstige overtreding begaat (gevaarlijk spel, opstandigheid, wangedrag) kan een officiële waarschuwing krijgen of eruit gestuurd worden. Wordt er een speler uitgestuurd dan roept de scheidsrechter de betreffende speler en zijn coach bij zich om uit te leggen waarom hij/zij deze beslissing neemt. De scheidsrechter adviseert de coach om een wisselspeler in te brengen voor de speler die uit het veld is gestuurd.

 

Advies:

Een try is 1 punt.

Regels toepassen maar wees niet té strikt/streng maar ook niet te soepel. Een goede mix en een coachende scheidsrechter houdt het spel voor deze leeftijd levendig en leuk.

Let goed op de afstand van minimaal 5 meter van het verdedigend team bij aanvang of herstart.

Deel indien mogelijk leeftijdsgroepen in naar 1 geboorte jaar, team U7 tegen elkaar te laten spelen en hetzelfde voor U8 spelers. Dit advies dient als opmaat naar eenjarige leeftijdscategorieën in de toekomst.

In het kader van de algemene opleiding van spelers en in het bijzonder de voorbereiding van 2e jaars Turven op de overgang naar de Benjamins het seizoen daarop, kunnen teams in het loop van het seizoen tijdens trainingen kiezen voor het spelen met tackle i.p.v. TAG’s.

Voor wedstrijden in district verband bij voorkeur niet eerder dan maart en in samenspraak met de tegenstander en scheidrechter beslissen of er met tackle i.p.v. TAG’s wordt gespeeld.