Hoofdmenu

U bent hier

5.7 Andere tijd regelementen

Primary tabs

(a) In internationale wedstrijden, duurt een wedstrijd altijd tachtig minuten plus verloren tijd.

(b) In niet-internationale wedstrijden mag een Bond de duur van een wedstrijd bepalen.

(c) Als de Bond niet beslist, moeten de teams tot overeenstemming komen over de duur van een wedstrijd. Als zij niet overeen kunnen komen beslist de scheidsrechter.

(d) De scheidsrechter heeft het recht om de wedstrijd op ieder moment te stoppen, als de scheidsrechter gelooft dat het spel niet verder zou moeten gaan omdat het gevaarlijk is.

(e) Als de tijd voorbij is en de bal is niet dood, of een toegekende scrum of lineout is nog niet voltooid, laat de scheidsrechter het toe dat het spel verder gaat tot de volgende keer dat de bal dood is. De bal gaat dood indien de scheidsrechter een scrum, lineout, een keuze voor het niet in overtreding zijnde team drop-out of na een conversie of succesvolle strafschop op doel toegekend zou hebben. Indien een scrum opnieuw opgesteld moet worden, is de scrum niet voltooid. Als de tijd voorbij is en een mark, vrije schop of strafschop wordt dan toegekend, dan staat de scheidsrechter toe dat het spel verder gaat.

LAW AMENDMENT TRIAL toegevoegd aan 5.7e:

Als een penalty uit wordt geschopt zonder een andere speler te raken en de speeltijd verlopen is, wordt de ingooi genomen. Het spel gaat door tot het volgende moment dat de bal dood gaat.

(f) Als de tijd voorbij is nadat een try is gescoord, staat de scheidsrechter het toe dat de conversion kick genomen wordt.

(g) Een team dat tegen het einde van de wedstrijd een try scoort, mag de conversie wel of niet nemen. Indien zij weigeren de kick te nemen of als zij de kick nemen en er is tijd over, dan zal een restart plaatsvinden en de wedstrijd zal beeindigd worden bij de volgende stop in het spel. De tijd start op het moment dat de bal wordt genomen.

(h) Als op het einde van de wedstrijd een score plaatsvindt en er is nog tijd voor de restart kick, maar na de kick is de tijd verlopen, en de kicker:

  • Schopt de bal niet voorbij de 10-meterlijn
  • Schopt de bal direct uit
  • Schopt de bal over of op de achterlijn, het doelgeboed of de zijlijn van het doelgebied

zal de scheidsrechter het team dat niet in overtreding is, de opties aanbieden volgens de spelregels achtereenvolgens 13.7, 13.8 en 13.9 en de wedstrijd gaat verder tot de volgende herstart.

(i) Indien de weersomstandigheden buitengewoon heet en/of vochtig zijn, mag de scheidsrechter naar zijn inzicht één waterpauze per helft toestaan. Deze waterpauze moet niet langer dan één minuut zijn. De verloren tijd wordt toegevoegd aan het einde van elke helft. De waterpauze moet normaal gesproken plaatsvinden nadat er een score is of indien de bal uit het spel is dichtbij de middenlijn.

Aangepast: 24-05-2017