Hoofdmenu

U bent hier

6.B.5 Signalen van grensrechter of assistent-scheidsrechter

Primary tabs

(a) Elke grensrechter of assistent-scheidsrechter draagt een vlag of iets vergelijkbaars om beslissingen te signaleren.

(b) Signaleren van het resultaat van een schot op doel. Wanneer een conversion kick of een strafschop op doel wordt genomen, moeten de grensrechters of assistent-scheidsrechters de scheidsrechter helpen door het signaleren van het resultaat. Eén grensrechter of assistentscheidsrechter staat bij of achter elke doelpaal. Als de bal over de lat gaat en tussen de palen, heffen de grensrechters of assistent-scheidsrechters de vlaggen om een score aan te geven.

(c) Signaleren van uit. Indien de baldrager of de bal uit is, moet de grensrechter of assistent-scheidsrechter de vlag omhoog houden. De grensrechter of assistentscheidsrechter moet op de plek van de inworp staan en het team aanwijzen die de inworp mag gooien. De grensrechter of assistent-scheidsrechter moet ook signaleren wanneer de bal of de baldrager uit is in het doelgebied.

(d) Wanneer moet de vlag omlaag. Wanneer de bal ingeworpen is, moet de grensrechter of assistent-scheidsrechter de vlag omlaag halen, met de volgende uitzonderingen:

Uitzondering 1: Indien de speler die ingooit met een deel van beide voeten in het speelveld komt, moet de grensrechter of assistent-scheidsrechter de vlag omhoog houden.

Uitzondering 2: Indien het team een inworp heeft gedaan, terwijl het hier geen recht op heeft, moet de grensrechter of assistent-scheidsrechter de vlag omhoog houden.

Uitzondering 3: Indien, bij een snelle inworp, de bal die uit is gegaan vervangen wordt door een andere bal, of nadat de bal uit is gegaan door iemand anders is aangeraakt behalve degene die de inworp neemt, houdt de grensrechter of assistentscheidsrechter de vlag omhoog.

(e) Het is aan de scheidsrechter, en niet aan de grensrechter of assistent-scheidsrechter, om te beslissen of de inworp wel of niet op de correcte plaats was genomen.

(f) Signaleren van gemeen spel. Een assistent-scheidsrechter meldt gemeen spel of wangedrag door de vlag horizontaal en naar het veld toe op een rechte hoek met de zijlijn te wijzen.