Hoofdmenu

U bent hier

10.2 Onsportief spel

Primary tabs

(a) Opzettelijk overtreden. Een speler mag niet opzettelijk een spelregel overtreden of onsportief spelen. De speler die opzettelijk spelregel 10 overtreedt moet, of vermaand, of gewaarschuwd worden dat indien de overtreding of een vergelijkbare overtreding herhaald wordt, het gevolg een uit het veld zending kan zijn.

Straf: Strafschop

Een penalty-try moet toegekend worden indien de overtreding waarschijnlijk een try heeft voorkomen. Een speler die voorkomt dat een try gescoord wordt door gemeen spel moet of gewaarschuwd en tijdelijk uitgesloten worden of uit het veld gezonden worden.

(b) Tijd verspillen. Een speler mag niet opzettelijk tijd verspillen.

Straf: Vrije schop

(c) Uitgooien. Een speler mag niet opzettelijk de bal uit of uit in het doelgebied of over de achterlijn slaan, plaatsen, duwen of gooien met de arm of hand.

Straf: Strafschop op de 15-meter lijn als de overtreding tussen de 15-meter lijn en de zijlijn is, of op de plaats van de overtreding als die elders plaatsvond in het speelveld, of, 5 meter van de doellijn en minstens 15 meter van de zijlijn als de overtreding in het doelgebied plaatsvond.

Een penalty-try moet toegekend worden als de overtreding voorkomt dat er waarschijnlijk een try gescoord zou worden.

(d) Een speler mag niet insinueren dat zijn tegenstander zich schuldig maakt aan gemeen spel of een ander soort overtreding.

Straf: Strafschop