Hoofdmenu

U bent hier

11.4 Buitenspel volgens de 10-meter spelregel

Primary tabs

(a) Wanneer een teamgenoot van een speler die buitenspel staat de bal naar voren schopt, neemt de buitenspel staande speler deel aan het spel indien hij zich bevindt voor een denkbeeldige lijn 10 meter voor de tegenstander die klaar staat om de bal te ontvangen, of de plek waar de bal landt of wellicht gaat landen. De buitenspel staande speler dient zich direct terug te trekken achter de denkbeeldige 10-meter lijn, of achter de schopper indien deze dichter bij is. Als een speler zich onttrekt aan de situatie, mag de speler een tegenstander niet blokkeren of zich met het spel bemoeien.

Straf: Strafschop

(b) Terwijl de speler zich terugtrekt, kan de buitenspel staande speler niet on-side worden gezet door een actie van de tegenstander. Voordat de speler de volledige 10 meter heeft afgelegd is het mogelijk dat de speler on-side wordt gezet door een on-side staande teamgenoot die voorbij de speler rent.

(c) Wanneer een speler, die buitenspel staat volgens de 10-meter spelregel, een tegenstander aanvalt die wacht om de bal te vangen, moet de scheidsrechter onmiddellijk fluiten en de buitenspel staande speler straffen. Wachten met fluiten kan gevaarlijk zijn voor de tegenstander.

Straf: Strafschop.

(d) Wanneer een speler, die buitenspel staat volgens de 10-meter spelregel, de bal speelt die niet goed gevangen wordt door de tegenstander, moet de buitenspel staande speler worden gestraft.

Straf: Strafschop

(e) De 10-meter spelregel wordt niet beïnvloed indien de bal een doelpaal of lat raakt. Wat belangrijk is, is waar de bal landt. Een buitenspel staande speler mag niet voor de denkbeeldige 10-meter lijn over het veld zijn.

Straf: Strafschop

(f) De 10-meter spelregel geldt niet indien een speler de bal kickt, en een tegenstander blokt de kick (charge-down), en een teamgenoot van de kicker, die voor de denkbeeldige 10- meter lijn over het veld was, speelt vervolgens de bal. De tegenstander was niet aan het ‘wachten om de bal te spelen’ en de teamgenoot is on-side. De 10-meter spelregel is van toepassing als de bal door een tegenstander is aangeraakt of wordt gespeeld, maar waarbij er geen sprake is van een charge-down.

Straf: Indien een speler wordt bestraft voor het buitenspel staan in open spel, kiest de tegenstander voor een strafschop op de plaats waar de overtreding is begaan of een scrum op de plek waar het overtredende team voor het laatst de bal speelde. Als de bal voor het laatst was gespeeld in dat team zijn doelgebied dan wordt de scrum 5 meter vanaf de doellijn gevormd op de plek waar het was gespeeld.

(g) Als er meer dan één speler buitenspel staat en voorwaarts beweegt nadat een teamgenoot de bal naar voren heeft gekickt, dan is de plek van overtreding de positie van de buitenspel staande speler die het dichtste bij een tegenstander is die wacht op de bal, of het dichtste bij is op de plek waar de bal landt.