Hoofdmenu

U bent hier

12. Knock-on of Voorwaartse worp

Primary tabs

BEGRIP: KNOCK-ON

Een knock-on vindt plaats wanneer een speler het balbezit kwijtraakt en de bal voorwaarts gaat of indien een speler de bal voorwaarts raakt met de hand of arm, of indien de bal de hand of arm raakt en vervolgens voorwaarts gaat, en de bal raakt de grond of een andere speler voordat de oorspronkelijke speler de bal kan vangen.

‘Voorwaarts’ betekent richting de tegenstander zijn/haar achterlijn.

Indien een speler de tegenstander tackelt en daarbij de bal aanraakt en de bal gaat naar voren uit de handen van de baldrager, is het een knock-on.

Indien een speler de bal uit de handen rukt van de tegenstander en de bal gaat naar voren uit de handen van de baldrager, is het geen knock-on.

UITZONDERING

Charge down (Blokken). Als een speler de bal blokt terwijl een tegenstander de bal kickt, of gelijk na de kick, is het geen knock-on zelfs als de bal voorwaarts gaat.

 

BEGRIP: VOORWAARTSE WORP

Een Voorwaartse worp vindt plaats als een speler de bal voorwaarts gooit of passt richting de achterlijn van de tegenstander.

UITZONDERING

Stuit voorwaarts. Als de bal niet voorwaarts gegooid wordt maar de bal raakt een speler of de grond en stuit vervolgens voorwaarts, is het geen voorwaartse worp.