Hoofdmenu

U bent hier

15.6 Andere spelers

Primary tabs

(a) Na een tackel, moeten alle andere spelers op hun voeten staan wanneer zij de bal spelen. Spelers staan op hun voeten als geen ander deel van hun lichaam wordt ondersteund door de grond of door spelers op de grond.

Straf: Strafschop

Uitzondering. Bal gaat in het doelgebied. Na een tackel dicht bij de doellijn, als de bal is losgelaten en in het doelgebied is gegaan mag iedere speler, inclusief een speler op de grond, de bal drukken.

(b) Na een tackel mag iedere speler die op zijn/haar voeten staat, proberen om het balbezit te krijgen door de bal van de baldrager te pakken.

(c) Tegenstanders van de baldrager die op hun voeten staan en de baldrager naar de grond brengen zodat de speler is getackeld, moeten de bal en ook de baldrager loslaten. Deze spelers mogen dan de bal spelen op voorwaarde dat zij op hun voeten staan. Deze spelers mogen dit doen van achter de bal en direct achter de getackelde speler of tackelaar die het dichtste bij de speler zijn doellijn is.

Straf: Strafschop

(d) Bij een tackel of dicht bij een tackel, moeten andere spelers die de bal spelen dit doen van achter de bal en van direct achter de getackelde speler of de tackelaar die het dichtste bij de speler zijn doellijn is.

Straf: Strafschop

(e) Iedere speler die balbezit krijgt bij een tackel moet de bal onmiddellijk spelen, door weg te lopen of door de bal te passen of te kicken.

Straf: Strafschop

(f) Iedere speler die als eerste balbezit krijgt, mag niet bij de tackel of er dicht bij naar de grond gaan tenzij die getackeld wordt door een tegenstander.

Straf: Strafschop

(g) Iedere speler die als eerste balbezit krijgt bij een tackel of dichtbij de tackel, mag getackeld worden door de tegenstander, op voorwaarde dat dit gebeurt van achter de bal of van direct achter de getackelde speler of de tackelaar die het dichtste bij de speler zijn doellijn is.

Straf: Strafschop

(h) Na een tackel, mag geen enkele op de grond liggende speler voorkomen dat een tegenstander balbezit krijgt.

Straf: Strafschop

(i) Na een tackel, mag geen enkele op de grond liggende speler een tegenstander tackelen of proberen te tackelen.

Straf: Strafschop

(j) Indien een getackelde speler zich uitstrekt om de bal op of over de doellijn te drukken om een try te scoren, dan mag een tegenstander de bal van de baldrager trekken, maar mag de bal niet kicken of proberen te kicken.

Straf: Strafschop