Hoofdmenu

U bent hier

15.5 De getackelde speler

Primary tabs

(a) Een getackelde speler mag niet op, over, of dicht bij de bal liggen om te voorkomen dat de tegenstander balbezit krijgt. Een getackelde speler moet proberen de bal onmiddellijk beschikbaar te maken zodat het spel kan doorgaan.

Straf: Strafschop

(b) Een getackelde speler moet onmiddellijk de bal passen of loslaten. De getackelde speler moet ook onmiddellijk opstaan of bij de bal weggaan.

Straf: Strafschop

(c) Een getackelde speler mag de bal loslaten door de bal op de grond in iedere richting te leggen. Op voorwaarde dat dit onmiddellijk gebeurt.

Straf: Strafschop

(d) Een getackelde speler mag de bal loslaten door de bal over de grond te rollen in iedere richting behalve voorwaarts, op voorwaarde dat dit onmiddellijk gebeurt.

(e) Als spelers van de tegenstander, die op hun voeten staan, de bal proberen te spelen, dan moet de getackelde speler de bal loslaten.

Straf: Strafschop

(f) Als het momentum (de vaart) van de getackelde speler hem in het doelgebied brengt, kan de speler een try scoren of een touch-down maken.

(g) Als een speler is getackeld dicht bij de doellijn, dan mag deze speler zich onmiddellijk uitstrekken en de bal op of over de doellijn op de grond drukken om een try te scoren of een touch-down te maken.