Hoofdmenu

U bent hier

17.4 Buitenspel bij een maul

Primary tabs

(a) De buitenspellijn. Er zijn twee buitenspellijnen parallel aan de doellijnen, één voor elk team. Elke buitenspellijn loopt door de achterste voet van de achterste speler in een maul. Als de achterste voet van de achterste speler op of achter de doellijn is, is de buitenspellijn voor het verdedigende team de doellijn.

(b) Een speler moet deelnemen aan een maul, of zich onmiddellijk terugtrekken achter de buitenspellijn. Als een speler aan de zijkant van een maul blijft treuzelen, is deze speler buitenspel.

Straf: Strafschop op de buitenspellijn van het overtredende team

(c) Spelers die deelnemen aan een maul. Spelers die gaan deelnemen aan een maul, moeten dit doen van achter de voet van de achterste teamgenoot in de maul. De speler mag naast deze speler aansluiten. Als de speler aan de kant van de tegenstander aan de maul aansluit, of voor de achterste teamgenoot, is de speler buitenspel.

Straf: Strafschop op de buitenspellijn van het overtredende team

(d) Spelers die niet deelnemen aan een maul. Alle spelers die voor de buitenspellijn zijn en niet gaan deelnemen aan de maul, moeten zich onmiddellijk terugtrekken achter de buitenspellijn. Een speler die dit niet doet is buitenspel. Als een speler die achter de buitenspellijn is, hier overstapt, en vervolgens niet gaat deelnemen aan de maul, is deze buitenspel.

Straf: Strafschop op de buitenspellijn van het overtredende team

(e) Spelers verlaten of sluiten opnieuw aan in de maul. Spelers die de maul verlaten moeten onmiddellijk terugtrekken achter de buitenspellijn, anders staan zij buitenspel. Als de speler opnieuw gaat deelnemen aan de maul voor de achterste teamgenoot in de maul, is diegene buitenspel. De speler mag opnieuw deelnemen aan de maul naast de achterste teamgenoot.

Straf: Strafschop op de buitenspellijn van het overtredende team

(f) Indien spelers van het team, dat niet in balbezit is in de maul, vrijwillig de maul verlaten zodat er geen spelers van dat team meer in de maul zijn, mag de maul doorgaan en zijn er twee buitenspellijnen. De buitenspellijn voor het team in balbezit loopt door de achterste voet van de achterste speler in de maul. Voor het team dat niet in balbezit is, is het een lijn die door de voorste voet van de voorste speler van het team in balbezit bij de maul loopt.

Straf: Strafschop

(g) Indien spelers, van het team dat niet in balbezit is, vrijwillig de maul verlaten zodat er geen spelers van dat team meer in de maul zijn, mogen de spelers van dat team opnieuw deelnemen aan de maul op voorwaarde dat de eerste speler zich bindt aan de voorste speler van het team in balbezit.

Straf: Strafschop