Hoofdmenu

U bent hier

19.15 Buitenspel bij geen deelname aan de lineout

Primary tabs

(a) Een speler die niet deelneemt aan de lineout is buitenspel als die speler de buitenspellijn overschrijdt voordat de lineout is geëindigd.

Straf: Strafschop op de buitenspellijn van het overtredende team, tegenover de plek van overtreding en tenminste 15 meter van de zijlijn af.

(b) Spelers nog niet on-side wanneer die bal is ingeworpen. Een speler mag de bal ingooien zelfs als een teamgenoot de buitenspellijn nog niet heeft bereikt. Hoewel, als deze speler niet probeert om zonder vertraging een on-side positie te bereiken, is deze speler buitenspel.

Straf: Strafschop op de buitenspellijn van het overtredende team, tegenover de plek van overtreding en tenminste 15 meter van de zijlijn af

(c) Lange inworp. Als de speler die de inworp neemt de bal voorbij de 15-meter lijn werpt, mag een speler van hetzelfde team naar voren rennen om de bal te pakken zodra de bal de handen van de speler die de inworp neemt verlaat. Als de speler dit doet, mag de tegenstander ook naar voren rennen. Als een speler naar voren rent om een lange inworp te ontvangen, en de bal is niet voorbij de 15-meter lijn, is deze speler buitenspel en moet hiervoor worden gestraft.

Straf: Strafschop op de buitenspellijn van het overtredende team, tegenovergesteld aan de plek van overtreding en tenminste 15 meter van de zijlijn af

(d) Ruck of maul vanuit een lineout. Indien een ruck of maul ontstaat in een lineout, is de lineout niet geëindigd voordat alle voeten van alle spelers in de ruck of maul voorbij de ingooilijn zijn. Tot dan, is de buitenspellijn voor spelers die niet deelnemen aan de lineout nog steeds 10 meter achter de ingooilijn, of de doellijn als dat dichterbij is. Een speler die deze buitenspellijn overschrijdt is buitenspel.

Straf: Strafschop op de buitenspellijn, tenminste 15 meter van de zijlijn af